Recenze na knihu Naslouchač

Naslouchač

Autor: Petra Stehlíková
Počet stran: 374
Rok vydání: 2016 (v originálu 2016)

Ahoj, vítám vás u mojí recenze na knížku Naslouchač.

ANOTACE:
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.
V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenáři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenářským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem, kterým sklenáři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklená
řům po celá léta tajena.

• • • • •
Dvanáctiletá Ilan žijě se svou matkou a bratrem v ghetu, kde žijí všichni sklenáři. Ilan má dohromady tři bratry, ale jeden žije jinde a nechce se s rodinou vídat a druhý bohužel zemřel. Ilan je od narození brána za chlapce a to proto, že je bez vady a s takovou by šla do nor. Její matka věděla, že Ilan toho dokáže hodně. A tak se poté u Ilan objeví, že slyší sklenit a tak se z ní stane naslouchač. Ilan jde pracovat se sklenitem, a tam se také potká s jejím učitelem, se kterým se sblíží. Ale jednou je nucena udělat sklenitovou dýku společně s učitelem pro kapitána pětadvacítky. Tomu se dýka líbí a najme si Ilan na pět let. Ale nikdo neví, že je dívka a ani se to nikdo nesmí dozvědět. Ilan se postupně spřátelí s členy pětadvacítky. Také s nimi jezdí na různé výpravy. Ale to ještě Ilan neví, co se ve světě vlastně skrývá.


NÁZOR

Knížka je od české autorky a já nevěděla co od ní čekat, každopádně se mi líbila. Příběh nebyl vůbec klišé a to mě hodně překvapilo. Už jenom námět, že lidé umí poslouchat sklenit je velmi zajímavý. Knížka je také vyprávěna na reálném místě, takže tím je to více realističtější. Autorka velmi dobře používala slovní zásobu a příběh byl svižný, nikde jsem se nezasekávala.


Hlavní hrdince bylo dvanáct a na konci knihy třináct tím pádem kniha byla vyprávěna velmi lehce a nepoužívali se tam nějaká neznámá slova. Prostě slovník dvanáctileté dívky. Knížka byla taky zajímavá tím, že Ilan celou dobu tajila, že je holka. Ale ona už je tak brána od narození, takže si na to zvykla a vůbec to neřešila. Celou dobu, když s někým mluvila, tak mluvila o sobě v mužském pádu, ale jak jsem psala, Ilan je na to zvyklá. Viděla jsem ji v knihovně a tak jsem si řekla, že si ji vezmu a po přečtení jsem byla zklamaná, že ji nemám doma. Knížka byla vážně dobře promyšlená až do detailů a nečekala jsem, že se mi až tak zalíbí.

Kniha byla se mi opravdu moc líbila. Byla to super česká fantasy, kterou by si měl určitě každý fantasy čtenář přečíst.

4 Hvězdičky


Doufám, že se vám recenze líbila.
Ahoj♥


1 komentářů:

  1. Krásná recenze, moc se povedla. Knihu už jsem někde zahlédla, ale zatím se k ní nemůžu dostat, čeká na mě ještě asi 12 knížek z knihovny :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat