Recenze na knihu Škola dobra a zla

Škola dobra a zla

Autor: Soman Chainani
Ilustrace: Bruno Lacopo
Počet stran: 416
Rok vydání: 2014 (originál v roce 2013)
Nakladatelství: Cooboo

Ahoj, vítám vás u mojí další recenze, dneska na Školu dobra a zla.

Anotace: Sophie se celý svůj život nemohla dočkat toho, až ji unesou… Takhle začíná knížka Škola dobra a zla. Sophie pochází z města, ze kterého se pravidelně jednou za čtyři roky ztrácí dvě děti. Všeobecně se tvrdí, že je unáší tajemný profesor ze Školy dobra a zla a že na té škole pak studují. Vybírá vždycky jedno nejhezčí a nejhodnější děvče (nebo chlapce) a pak jeho naprostý protiklad. Jedno dítě je předurčeno stát se kladnou pohádkovou postavou a druhé zápornou. Několik let nato, co se děti ztratí, je obyvatelé města nacházejí v ilustracích knih, které se záhadně objevují v místním knihkupectví. Všem dětem tajemný profesor nahání strach a nepřejí si, aby je unesl. Jedinou výjimkou je Sophie – ta se už nemůže dočkat, až z města zmizí…

Kniha vypráví o dvanáctileté Sophii, která bydlí v malém městečku Gavaldon se svým otcem. Sophie je krásná, stará se o svoji pleť, nehty atd. Sophie má kamarádku Agátu, která je přesný opak, nechodí moc ven a bydlí na hřbitově. Jednou za čtyři roky přichází školník, což je někdo kdo unáší děti, a unese vždy dvě děti od dvanácti let. Unáší je do školy dobra a zla, jedno jde do školy dobra a zla. Ze školy dobra  vycházejí princezny, princové, služebné a další. Ze školy zla vycházejí čarodějnice, čarodějové a další. Sophie vždy toužila aby ji školník vzal s sebou, aby se mohla stát princeznou. Přichází den, kdy má přijít školník. Všichni rodiče znetvoří své krásné děti, aby si je školník nevybral a tak Sophie ví, že si školník vezme zrovna ji. Lidé stojí u hranic lesa a ochraňují své děti před školníkem. Školník se stejně připlíží do městečka a tam si vezme Sophii, ale jenom ji. Agáta za nimi utíká s lidmi z městečka a skáče mu na záda zrovna, když vlezou nějakou dírou do jiného světa. Tam Sophii a Agátu vezme do svých spárů kostnatý pták. Jak se pták zastavuje nad školou dobra, tak Sophie čeká až ji pustí, ale místo Sophie pustí Agátu a Sophii nakonec vypustí nad školou zla. Sophie a Agáta se snaží někomu vysvětlit, že udělali omyl. Ale nakonec se vše zvrtne.

Woooow!!! Kniha mě vážně oslovila. Líbil se mi její námět a připadalo mi, že by to mohla být dobrá knížka v žánru Fantasy, Young Adult. A vážně byla! Kniha byla plná akčních scén, měla v sobě napětí a to, co čtenář chce najít u tihle typů knih. Sophii jsem měla ze začátku měla ráda, ale potom přišel takový zvrat, že jsem se mi ta obliba v ní začala vytrácet. Agátu mi ze začátku připadala v pohodě a na konci knihy jsem si ji vážně oblíbila. Svět, ve kterém žili byl zajímavý, ale škola zla byla na mě docela krutá, na to že tam chodí pouze dvanáctileté děti, ale chápu, že je vyučovali na čarodějky a čaroděje. 
Knize bych dala 5 hvězdiček a klidně ještě více.
Všem doporučuji!!

Doufám že se vám recenze líbila.

Ahoj♥




0 komentářů:

Okomentovat