Recenze na knihu Sůl moře

Sůl moře

Autor: Ruta Sepetys
Počet stran: 352
Rok vydání: 2016 (v originálu 2016)

Ahoj, vítám vás u mojí recenze na knížku Sůl Moře.

ANOTACE:
V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít.

• • • • •

Kniha vypráví o čtyřech mladých lidech během 2. světové války. Florian, který utíká s drahocenným předmětem. Emilia, Polka, která utíká hlavně před ruskými vojáky. Joana, která utekla z Litvy. A Alfred, německý voják, přívrženec Hitlera.
Florian v lese najde Emiliu, kterou zachránil a tak se vydává s ním. Florian s Emiliou narazí na skupinku lidí, kde poznají Joanu. Joana se spřátelí s Floriánem, a tak spolu všichni tři, v doprovodu slepé Ingrid, básníka Heinze a malého klučiny. Všichni se vydali na cestu. Básník je zavedl do domu, kde chvíli zůstali. A poté se vydali do vesnice, aby odjeli lodí do bezpečí. Dostanou se na loď, ale nikdo nečekal, co se dále stane.

Na knihu jsem se velmi těšila, jelikož mám ráda příběhy z 2. světové války a obecně 2. světová válka. Kniha se mi líbila, ale čekala jsem od ní něco víc. Kniha rychle odsypávala, ale nemohla jsem se nějak vžít do tich postav. Přišlo mi, že jsou mi vzdálené, i přes to, že jsem je jakoby držela v rukou.
Líbilo se mi, že v knize jsou dvě mapky kousku Evropy (1945 a současnost), takže jste viděly, kdo odkud je.
Jedna postava mě ale vážně iritovala a to Alfred. Na začátku jsem si říkala, že je to takové nevinné jméno. Ale to vážně nebyl. Měla jsem chuť mu dát vždycky facku. 
Naopak jsem měla ráda všechny další postavy a nejvíce asi Joanu. Neviděla rozdíly mezi rasami to jsem na ni ocenila. Emilia byla hodná a obětavá a tím mi přišla i statečná. Florian se ze začátku tvářil, že je nepřístupný a chladný, ale poté se ukázalo, že je to dobrý člověk. 

Knihu bych doporučila všem. Odčítám ale hvězdu za to, že jsem se do nich neuměla vcítit.

4 HVĚZDIČKY


Děkuji Martinus.cz za poskytnutí knihy k recenzi.
Odkaz na Martinus.cz - http://www.martinus.cz/
Pokud si knihu chcete pořídit, tak doporučuji zde http://www.martinus.cz/?uItem=212531

Doufám, že se vám recenze líbila a že jsem vám třeba pomohla s výběrem knihy.
Ahoj♥

4 komentářů:

  1. Po knize zatím koukám, tak se k ní třeba časem rozhoupu :) Měj se hezky :)
    http://knihy-srdcovka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stojí za přečtení, už tím, že moc lidí tuhle velkou událost nezná. :) Ty taky :)

      Vymazat
  2. Všichni si ji teď velice chválí, koukám, že se líbí i tobě :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky jsem to postřehla, že teď je docela populární. :D

      Vymazat